Exemple de instrumente SID

1.       Buying Impulsivness Scale (Rook & Fisher, 1995)

Este o scală care măsoară tendința consumatorilor de a cumpăra spontan, imediat, fără să analizeze cu atenție produsul sau situația. Este extrem de utilă atunci când apare nevoia de a lua decizii importante de business, poziționare și abordare a targetului propriu sau al concurenței.

Exemplu de item: Cel mai bine mă definește afirmația: ”am văzut, am cumpărat”

2.       The Rokeach Value Survey: RVS (Rokeach, 1968, 1973)

Este o scală creată pentru a măsura două seturi de valori: un set de valori supreme ale existenței și un set de valori instrumentale/comportamente dezirabile. Valorile sunt relevante în contexul cercetării de marketing sau de consumator deoarece
Exemple de valori (scorarea se face în funcție de ranking):
Terminale
–          Eliberare de conflictele interioare
–          Stimă de sine
Instrumentale
–          Auto-disciplină
–          Creativitate

3.       Materialism scales (Belk, 1984, 1985)

Este o scală creată pentru a măsura gradul în care consumatorii sunt atașați de posesiunile materiale. Pentru o parte dintre consumatori, acestea pot deveni cele mai importante surse de satisfacție/insatisfacție la nivelul întregii vieți. Materialismul are trei componente: Posesivitate, ”nongenerozitate” și invidie.

Exemplu de item: Sunt foarte supărat atunci când ceva îmi este furat, chiar dacă are o valore materială mică.

 
4.       Feeling towards ads (Edell & Burke, 1987)

Este o scală construită pentru a măsura sentimentele pozitive pe care o reclamă le trezește consumatorilor. Mai mult decât atât, sentimentele pozitive sunt la rândul lor clasificate în afecte pozitive cu un nivel ridicat de activare (optimism, veselie) sau afecte pozitive cu un nivel mai redus de activare (căldură sufletească). Aceste diferențe susțin autorii, au efect atât asupra raportării la reclamă cât și asupra percepției și raportării la brand.
Exemplu de item:
Reclama pe care am văzut-o m-a făcut să mă simt:

  1. activ
  2. furios
  3. afectuos

5.   Brand trust: Perceived Brand Trust (Hess, 1995)

Scală care măsoară percepția consumatorilor în ceea ce privește onestitatea, altruismul si seriozitatea unui brand, considerați a fi cei mai importanți indicatori ai încrederii într-un brand, conform conceptualizării lui Hess (1995).

Exemplu de item:
Dacă brandul X face o afirmație despre produsele sale, cel mai probabil este adevărată.

 

6.       Brand Personality (Aaker, 1997)

Scala măsoară personalitatea percepută a brandului, definită ca ”setul se caracteristici umane asociate cu un brand” (Aaker, 1997). Scala este aplicabilă oricărui brand, indiferent de domeniul/industria din care face parte.
Exemplu de item:
Pe o scală de la 1 la 5, consider că brandul X este:

  • Orientat spre familie
  • Prietenos
  • Imaginativ

7.       Retail store image – SIS (Manolis, Keep, Joyce & Lambert, 1994)

Scală care măsoară imaginea imaginea percepută a unei locații de retail, pornind de la un model tridimensional:

  1. Dimensiunea atribute generale
  2. Dimensiunea aspect
  3. Dimensiunea personal/echipă de vânzări

8.       Consumer Styles Inventory – CSI (Sproles & Kendall, 1986; Sproles & Sproles, 1990)

Instrument care segmentează consumatorii în 8 clustere, în funcție de stilul acestora de cumpărare. Extrem de util companiilor care doresc să își customizeze tipul de abordare de comunicare și vânzări pentru a se adresa diferitelor tipuri de cumpărători.

Pentru orice alte nevoi specifice nu ezitați să ne contactați. Putem identifica acela mai potrivite scale pentru investigarea aspectelor de interes pentru dvs. și avem expertiza de a construi scale customizate în eventualitatea în care acestea nu există încă în literatura de specialitate.