Copiii din România petrec aproape 4 ore pe zi în fața ecranelor

Știam din rapoartele Organizației Mondiale de Sănătate că România ocupă locul 2 din 44 de țări în ceea ce privește procentul adolescenților de 15 ani care stau prea mult timp cumulat în fața ecranelor (Raportul OMS din 2014, HBSC Study) și am vrut să aflăm și cum stau lucrurile în cazul copiilor mai mici (cu vârsta între 2 și 9 ani). Și nu avem vești foarte bune…

– copiii între 2-5 (neîmpliniți) ani stau în medie 3h și 4 minute pe ecrane (de orice fel: TV, tableta, calculator)
– copiii între 5-9 ani stau în medie 3h și 54 minute pe ecrane (de orice fel: TV, tableta, calculator)

Studiul a fost efectuat de D&D Research în septembrie 2017, pe un eșantion de 716 persoane (mame din mediul urban).

Timpul petrecut de copii în fața ecranelor poate scădea semnificativ, dacă părinții reușesc să stabilească și să impună reguli legate de accesul la acestea, dacă le oferă alternative precum ieșitul afară și dacă părinții înșiși reduc timpul petrecut la TV/telefon în preajma copiilor, spune colega noastră Anca Popescu, psiholog și Qualitative Department D&D Research.
Aceasta a explicat pentru Edupedu.ro ce pot să facă părinții, pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

“Stabilirea de reguli clare legate de momentele petrecute în fața ecranelor – negocierea împreună cu copiii a unor momente în care aceștia să aibă acces în fața ecranelor, indiferent dacă este vorba de TV, tabletă sau telefon: după ce temele au fost finalizate, după ce s-a încheiat cina, după ce s-au încheiat anumite activități casnice, după ce copilul petrece un anumit timp în aer liber”, a declarat Anca Popescu.

Anca subliniază că “cel mai important aspect în acest sens este însă fermitatea părinților în respectarea regulilor stabilite de comun acord cu cel mic. Dacă părinții cedează în fața insistențelor copilului, regulile vor dispărea destul de rapid și situația va reveni din nou la stadiul inițial.”

“Sfat practic: dacă știți că ocazional nu le puteți ‘rezista’ celor mici, stabiliți încă de la început cu aceștia un număr de, să spunem, 3 ocazii lunare în care regula negociată poate fi încălcată. Asta nu vă va face să păreți un ‘tiran’ si în același timp vă poate ajuta in procesul de acomodare cu regulile (care va fi posibil mai dificil pentru dvs. decât pentru copii)”, spune Anca.

Ea ne avertizează și că părinții trebuie să își schimbe obiceiurile, dacă vor reducerea timpului petrecut de copii la ecrane, pentru că cei mici urmează frecvent exemplul adulților. Sfatul practic este ca părinții să nu folosească televizorul ca zgomot de fond, ci să îl pornească doar când au nevoie, să lase deoparte device-urile mobile la masă sau în momentele în familie și să nu introducă televizorul sau tableta în dormitor.

Succes tuturor în probabil cea mai mare provocarea a părinților din generația noastră.

0 Shares:
You May Also Like

PeMeserie e pe val!

Tare ne bucurăm că pemeserie.ro, platforma noastră de orientare vocațională, ajută tot mai mulți tineri într-una din marile…