Capcanele educației prin pedeapsă: percepțiile mamelor din România asupra “abuzului”

Drama familiei Bodnariu a readus în inconfortabila lumină a reflectoarelor unul dintre tabuu-rile societății românești – violența asupra copiilor. Și, în ciuda aparentei dezvoltări a interesului românilor pentru noi modele de educație, cifrele ne readuc cu picioarele pe pământ: bătaia ruptă din rai este încă adânc înfiptă în mentalul nostru colectiv. Atât de adânc încât 63% dintre părinți o aplică în continuare copiilor lor (studiu național Salvați Copii, octombrie 2015). Problema cea mai mare este însă…că nu aceasta este problema cea mai mare. Ci faptul că ei consideră acest lucru educație.

Pentru a analiza, dincolo de cifre, dedesubturile acestui fenomen, D&D Research a realizat un studiu calitativ asupra conceptului de abuz al copiilor în percepția mamelor din România. Studiul s-a desfășurat în perioada 15-22 ianuarie în București, Iași și Craiova și a inclus focus grupuri cu femei între 25 si 60 de ani.

Pornind de la concluziile acestei analize, Anca Popescu (Psiholog și Head of Qualitative Department în cadrul D&D Research) ne ajută să înțelegem care sunt capcanele educării prin condiționare:

și cum ar trebui să gestionăm situațiile tensionate cu copiii.

0 Shares:
You May Also Like